V utorok bude v SR rokovanie o reverznom toku plynu na Ukrajinu

14.04.2014 Trebišov

Bratislava/Veľké Kapušany 14. apríla (TASR) – Dôležité rokovanie o technických a právnych aspektoch spolupráce pri príprave spätného toku plynu zo západnej Európy na Ukrajinu cez slovenské územie sa uskutoční v utorok (15.4.) vo Veľkých Kapušanoch. Rokovaní zástupcov prepravných spoločností Eustream a Ukrtransgaz sa majú zúčastniť aj predstavitelia Európskej komisie (EK), minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský a ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan.

"Cieľom stretnutia je zavŕšiť dlhodobé rokovania o realizácii nového prepojenia s využitím vojanského plynovodu. Eustream je pripravený podpísať memorandum o porozumení, dlhodobo pripravované s ukrajinskými partnermi za asistencie EK. Dokument definuje podmienky vybudovania technického riešenia pre spätný tok plynu na Ukrajinu," priblížil hovorca slovenského prepravcu Vahram Chuguryan.

Ďalšou témou stretnutia bude podľa neho rokovanie o podmienkach prepojovacej dohody medzi spoločnosťami Eustream a Ukrtransgaz na tomto novom plynovode. "Eustream je pripravený informovať ukrajinských partnerov o harmonograme prác na novom prepojení s Ukrajinou, ktoré by mohlo zabezpečiť technické kapacity pre spätný tok plynu v smere na Ukrajinu," doplnil Chuguryan s tým, že pripravované riešenie pomôže zabezpečiť diverzifikáciu prepravných trás pre Ukrajinu a prispeje tak k zachovaniu energetickej bezpečnosti.

Ruský koncern Gazprom začiatkom apríla postupne dvakrát zvýšil Ukrajine ceny dodávaného plynu, ten tak krajine zdražel takmer na dvojnásobok. Kyjev preto začal núdzové rokovania so svojimi susedmi v EÚ a žiada od nich, aby mu s dodávkami plynu pomohli.

Ukrajina, ktorá sa nachádza v hlbokej hospodárskej kríze, pokrýva polovicu svojej spotreby plynu práve dodávkami z Ruska. Vzťahy medzi Kyjevom a Moskvou sa prudko zhoršili vo februári tohto roka po tom, ako protestujúci na Majdane vyhnali z úradu proruského prezidenta Viktora Janukovyča.
 

Vyberte región